Dr.Abdurrahman AKBAŞ sayfasına hoş geldiniz
Araştırmacılar, bazı insanların migren atakları yaşamasına neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Genler, beyindeki değişiklikler veya beyin kimyasallarının seviyelerindeki değişiklikler söz konusu olabilir. Ancak bazı şeylerin migren ataklarını tetiklediği açıktır. Spesifik gıdalar, hormonal değişiklikler ve stres, en sık belirtilen migren tetikleyicileri arasındadır. Hava durumu da bir faktör olabilir.
HAVA DURUMU VE MİGREN ARASINDAKİ BAĞANTI;
2015 tarihli bir analiz, migrenle yaşayan insanların yarısının havadaki değişikliklerin ataklarını tetikleyebileceğini söylemektedir. Fırtınalar, aşırı sıcaklıklar ve barometrik basınçtaki değişiklikler, serotonin ve diğer beyin kimyasallarının seviyelerini değiştirerek bu migrene katkıda bulunabilir. Migren ve hava durumu arasındaki bağlantı üzerine yapılan araştırmalara göre, hava durumu değişiklikleri çeşitli tepkileri tetikleyebilmektedir. Bununla birlikte herkes her hava değişikliğine aynı şekilde tepki vermez.
Isı, bazı kişilerde migren ataklarını tetiklerken, diğerleri sıcaklık düştüğünde ataklar geçirir. Bazı insanlar, sıcaklık ve nemdeki değişimlere karşı diğerlerinden daha hassastır. Bazı durumlarda migren atağını tetiklemek için birçok farklı faktör bir araya gelir. Örneğin, aynı zamanda stresli veya açsanız, nemli günlerde bir atak geçirebilirsiniz.
NEM DEĞİŞİKLİKLERİ
Nem, sıcaklık ve migren arasında bir bağlantı olabilir. Genel olarak, daha yüksek nem ve sıcaklıklar migren ataklarını tetikleyebilmektedir. Nem veya sıcaklıktaki ani değişiklikler de bir faktör olabilir. 2015’te yapılan bir araştırma, sıcak ve kurak günlerde acil servis başvurularında artış olduğunu göstermiştir. 2017 yılında yapılan bir araştırma ise sıcak ve nemli günlerde migren için acil servis ziyaretlerinde bir artış; soğuk ve kuru günlerde ise bir düşüş bulmuştur. Sıcak veya kuru havalarda migren ataklarının artmasının bir nedeni, bilinen bir migren tetikleyicisi olan dehidrasyon olabilir.
SICAKLIK DEĞİŞİKLİKLERİ
Sıcaklık, kendi başına da migren ataklarına yol açabilir. 2015 yılında yapılan bir araştırma, sıcaklığa tepkinizin migreni tetikleme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmada, sıcaklığa duyarlı kişilerin kış aylarında daha fazla migren atağı geçirdiği belirlenmiştir.
FIRTINALAR
2013’te yapılan bir araştırma, migrenle yaşayan insanlarda fırtınaların baş ağrılarıyla bağlantılı olduğunu bulmuştur. Migren tetikleyicisi olarak fırtınalar, hava basıncındaki değişikliklerle ilgili olabilir. Hava basıncını düşürmek genellikle yaklaşan bir fırtınayı gösterir ve 2015 yılında yapılan bir çalışmada migrenle ilişkilendirilmiştir.
BAROMETRİK BASINÇ
Barometrik basınç baş ağrılarını nasıl etkiler? Cevap kan damarlarıyla ilgilidir: Basınç yükseldiğinde kan damarları daralır ve basınç düştüğünde kan damarları genişler. 2015’te yapılan bir araştırma, barometrik basınç biraz bile düştüğünde migren ataklarında bir artış bulmuştur. Araştırmacılar, barometrik basınçtaki bir düşüşün beyindeki kan damarlarının genişlemesine neden olduğunu ve bunun da serotonin salınımını tetiklediğini söylemektedir. Serotonin seviyeleri yükseldikçe, aura olarak bilinen görsel fenomeni başlatırlar. Serotonin seviyeleri tekrar düştüğünde, kan damarları şişer ve bu da migren atağını tetikleyebilir.
DİĞER ÇEVRESEL MİGREN TETİKLEYİCİLERİ
Nedeni genellikle belirsiz olsa da, havanın yanı sıra diğer çevresel faktörler de bazı insanlarda migren ataklarına neden olabilir. Bunlara parlak ışık, sigara içmek ve daha yüksek irtifalar dahildir.
IŞIKLAR
Bazen güneş ışığı migren atağına neden olabilir. Bu, parlak ışığın yaygın bir tetikleyici olduğu düşünüldüğünde mantıklıdır. Araştırmacılar, güneş ışığının retina ve optik sinirden geçerek beyindeki hassas sinir hücrelerini aktive edebileceğini söylemektedir. Başka bir teori, güneşten gelen ultraviyole radyasyonun deride kan damarlarını genişleten ve migren atağına neden olabilen kimyasalların salınmasına yol açtığını söylemektedir. Güneş ışığının gücü ve parlaklığı, migren atağına neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre insanlar yaz güneşine maruz kaldıklarında, kış güneşine göre daha fazla migren olayı yaşamışlardır.
SİGARA İÇMEK
Sigara içmek ve pasif içicilik genellikle migren tetikleyicileri olarak listelenmektedir. 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, sigara içme sıklığı migrene katkıda bulunabilir. Spesifik olarak, günde altı sigaradan fazla sigara içmek daha fazla migren atağına neden olmaktadır. Tütünün içindeki nikotin kan damarlarının daralmasına neden olduğu için sigara migren ataklarına neden olabilir. Bu, beyne daha az kan akışı ile sonuçlanır ve migrende bir faktör olan beyin aktivitesini azaltır.