• Dr.Abdurrahman AKBAŞ sayfasına hoş geldiniz

BLOG

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı "Multiple Skleroz" hastalığında ise bağışıklık sisteminin hücreleri beyin ve omuriliğinizdeki sinir liflerine yanlışlıkla saldırarak miyelin kılıfına zarar verir ve normal sinir hücresi yapısı bozulur.

Multiple Skleroz, her bir hastayı farklı etkilediği için öngörülemeyen bir hastalık olarak kabul edilir. Bazıları sadece hafif semptomlara sahipken, diğerleri konuşma yeteneğini yada denge yürüyüş gibi yeteneklerini kaybedebilir.

BAĞIŞIKLIK BOZUKLUĞU NEDİR?
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi sizi enfeksiyon ve hastalıklardan korur. Bir tehdit (antijen) algıladığında, saldırıya geçmek için antikorlar üretir. Bağışıklık bozukluğu, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi ve sağlıklı hücrelere, dokulara veya organlara saldırmasıdır. Anormal bir bağışıklık sistemi yanıtı nedeniyle meydana gelen hastalıklara bağışıklık aracılı hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar, immün aracılı hastalıkların bir alt kümesidir. Bağışıklık sistemi, doğal olarak oluşan belirli maddeleri (otoantijenler) bir tehdit olarak yanlış tanımlar ve bunlarla savaşmak için antikorlar üretir. Araştırmacılar MS’in çeşitli nörolojik ve otoimmün belirtilere yol açtığını ortaya koymuştur. Ulusal MS Derneği, MS’i bağışıklık aracılı bir hastalık olarak adlandırmaktadır.

VÜCUDUN  BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ MS’DE DOKULARA NASIL SALDIRIR?
MS’de bağışıklık sistemi, sinir liflerini koruyan miyeline saldırır. Ayrıca miyelin üreten hücrelere ve miyelin altındaki sinir liflerine de saldırabilir. Miyelin kaybına demiyelinizasyon denir. Koruyucu miyelin kaplama hasar gördüğünde merkezi sinir sistemindeki elektrik sinyallerinde bozulma olur. Bu, beyin ve vücudun geri kalanı arasındaki iletişimi etkiler. Tekrarlayan ataklar, birden fazla skar dokusu veya skleroz alanına neden olabilir. Bu yara izi bölgelerine lezyon veya plak denir.

MS’İN ERKEN  BELİRTİLERİ  NELERDİR?
MS, beynin ve omuriliğin farklı bölümlerini etkileyebileceğinden, semptomlar kişiden kişiye değişebilir. Semptomlar yaşamınız boyunca değişme eğilimindedir. Tekrarlayan MS formlarında, atakları semptomların kaybolduğu veya çok daha az şiddetli hale geldiği remisyon dönemleri takip eder. Remisyonlar birkaç hafta veya yıllarca sürebilir. İlerleyici MS formları, zaman içinde işlevde sabit bir düşüş içerir. Erken semptomlar genellikle şunları içerir: bulanık veya çift görme, optik nevrit, kas zayıflığı ve sertliği, kas spazmları, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi, denge ve koordinasyon sorunları, mesane kontrol sorunları…

MS ERKEN  EVRELERİNDE NASIL TEŞHİS EDİLİR?
MS için özel bir test yoktur, bu nedenle zorlu bir teşhistir. Semptomlar ve klinik öykü önemli faktörlerdir. Diğer koşulları ekarte etmek için yapılan kan testlerine ek olarak, teşhis testleri şunları içerebilir:

-MR. Beyin ve omuriliğin MRI taramaları, MS lezyonlarının belirlenmesine yardımcı olabilir. Kontrast boya bazen aktif lezyonların kanıtını gösterebilir.

-Lomber ponksiyon (spinal tap). Bir beyin omurilik sıvısı örneği almak için bir lomber ponksiyon kullanılır. Sıvı, MS ile ilişkili proteinler ve inflamatuar hücreler için test edilir.

-Uyarılmış potansiyel testler. Bu testler, merkezi sinir sisteminin ve gözlerin stimülasyona ne kadar iyi tepki verdiğini ölçer. Bu testlerin sonuçları, MS için tanı kriterlerini karşılayıp karşılamadığınıza karar vermenize yardımcı olabilir.

Dr. Abdurrahman Akbaş

HİZMETLERİM

Parkinson Hastalığı ve Tedavisi

Devamı

EMG

Kas GüçsüzlüğÜ ,Karınca

Devamı

EEG

EEG kaydindaki elektriksel sinyaller, tepeleri ve

Devamı

Huzursuz Bacaklar Sendromu Tanı ve Tedavileri

Dikkat ve hareket bozukluğu , depresyon.

Devamı

Motor Nöron Hastalıkları ve ALS (Amyotrofik Lateral Sikleroz) Tanı ve Tedavileri

Nefes darlığı ,kronik yorgunluk,felç.

Devamı

Sinir Ucu İltihabı Tedavileri

Yürümede zorluk , halsizlik , ağrı hissi

Devamı

Kollar ve Bacaklarda Sinir Sıkışmaları Tanı ve Tedavileri

Kas güçsüzlüğü , uyuşuk

Devamı

Bel ve Boyun Ağrıları Tedavileri

Kas spazmları, eklem kireçlenmeleri (dejene

Devamı

Multiple skleroz (MS) Tedavisi

Baş dönmesi , görmede bulanıklık , denge

Devamı

Hareket Bozukluğu Hastalıkları Tedavileri

Parkinson hastalığı , istemsiz kasılma , sıç

Devamı

Epilepsi Hastalığı Tedavileri

İstemsiz kasılmalar , kontrolsüz boşalmalar (

Devamı

Felç (İnme) Tedavileri

Yüz, kol veya bacakta felç veya uyuşma

Devamı

Migren ve Diğer Baş Ağrılarının Tedavileri

Migren , istemsiz kasılmalar , çene sıkma,

Devamı